HAKOM na webinaru Europske komisije povodom nadolazećeg drugog poziva na natječaj WiFi4EU!

13.03.2019.

HAKOM je kao hrvatski predstavnik u mreži BCO-a (Broadband Competence Office) sudjelovao na webinaru o inicijativi "WiFi4EU", koji je za članove BCO-a, 20. veljače 2019. održala Europska komisija (DG CONNECT).
 
Na webinaru su predstavnici Europske komisije prezentirali novosti i ponovili informacije vezane uz pravila provođenja nadolazeće inicijative „WiFi4EU“.
 
 
S ciljem što bolje pripremljenosti prijavitelja iz Republike Hrvatske u drugom pozivu, prenosimo sljedeće:
 
 • U nadolazećem razdoblju, Europska komisija planira objaviti drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava odnosno vrijednosnih kupona za izgradnju Wi-Fi infrastrukture na mjestima značajnijeg okupljanja građana i besplatnog korištenja Interneta na takvim mjestima – krajem prvog kvartala 2019.
 
 •  Alocirana vrijednost sredstava za drugi poziv iznosi 51 milijun eura (odnosno 3 400 vrijednosnih kupona).
 
 •  Najveća vrijednost jednog kupona iznosi 15 tisuća eura (uključujući PDV).
 
 • Odabir prijava vršiti će se  po kriteriju prvenstva, odnosno redoslijeda zaprimanja prijave (prijave će se zaprimati elektroničkim putem).
 
 • Minimalni broj vrijednosnih kupona koji je osiguran za svaku zemlju članicu, neovisno o redoslijedu prijave na poziv, je 15 (što u protuvrijednosti iznosi 225 tisuća eura), dok je maksimalni broj, odnosno iznos u vrijednosnim kuponima, koji može biti dodijeljen nekoj zemlji članici u okviru ovog poziva, povećan je na  iznos od 15 % vrijednosti poziva, odnosno 7,65 milijuna eura (u slučaju pravovremenih prijava).
 
 • Prihvatljivi korisnici dodijeljenih sredstava u ovom pozivu će biti jedinice lokalne samouprave ili udruženja JLS-ova, te se jedino one mogu prijaviti na poziv (prijavljivanje/registracija putem posrednika odnosno korištenje usluga konzultanata za podnošenje prijave, neće biti dozvoljeno).
 
 • Moguće je udruživanje JLS-ova u zajednički projekt gdje će svaki JLS uključen u projekt dobiti po jedan vrijednosni kupon uz prethodno pojedinačne prijave za isti projekt.
  
 • Prijavitelj će samostalno provoditi odabir dobavljača opreme i izvođača radova, uz uvjet da isti prihvaćaju isplatu u vrijednosnim kuponima nakon izvršene isporuke opreme i radova.
 
 • Prijavitelj je dužan provesti izbor dobavljača u skladu sa postojećim Zakonom o javnoj nabavi i ostalim povezanim zakonskim aktima i propisima zemlje članice u kojoj se nalazi.
 
 • Prilikom prijave na poziv neće biti potrebno priložiti detaljnu projektnu dokumentaciju, već samo ispuniti prijavnicu (dokumentacija će morati biti pripremljena i u skladu sa budućim uputama,  prilikom potpisivanja ugovora o dodjeli vrijednosnog kupona).
 
 • Rok trajanja vrijednosnog kupona iznosi 18 mjeseci, što je ujedno i rok za realizaciju i isplatu prijavljenog projekta.
 
 • Prenamjena korištenja sufinancirane Wi-Fi infrastrukture putem bespovratnih sredstava neće biti moguća tijekom razdoblja od 3 godine, računajući od operativnog puštanja u rad Wi-Fi mreže.
 
 • Moguća je prijava i za projekte nadogradnje/obnavljanja postojeće Wi-Fi infrastrukture uz uvjet obvezne izmjene opreme i prihvaćanje pravila korištenja i upravljanja mrežom.
 
 • Izgradnja WiFi infrastrukture (što uključuje i troškove opreme) biti će sufinancirana u stopostotnom iznosu, a obvezivati će korisnike potpore na osiguravanje internetske povezivosti Wi-Fi mreže te vlastito financiranje troškova održavanja dobivene opreme u trajanju od 3 godine (za oba uvjeta).
 
 • Pokroviteljski odnos između JLS-a i operatora koji će osiguravati povezanost mrežne Wi-Fi infrastrukture sa Internetom nije dozvoljen.
 
 • Uspostavljen je interaktivni forum sa ciljem osnivanja direktnog i središnjeg mjesta za sve dionike (JLS-ove i instalacijske tvrtke) kako bi mogli razmjenjivati informacije i iskustva u implementaciji projekata financiranih putem inicijative “WiFi4EU”, a očekuje se da bi u sljedećem razdoblju razmjena informacija mogla biti potaknuta i u drugim aktivnostima koje se tiču povezivosti.
 
 • Zanimljivost: U prvom pozivu, zadnji dobitnik (224-ti) vrijednosnog kupona iz Hrvatske je osvojio kupon u 29-oj sekundi od otvaranja natječaja.
    
Prezentaciju sa webinara moguće je pogledati na poveznici, a video zapis webinara je dostupan na poveznici!  - Novo!  
 
 
* Napominjemo kako su neke gore navedene informacije i pravila podložni promjenama, te će službene informacije biti dostupne prilikom objave drugog poziva za inicijativu WiFi4EU.