Međudržavnom projektu Hrvatske i Slovenije dodijeljena nagrada „European Broadband Awards 2019.“ Nova kategorija

Europska komisija dodijelila je nagrade najboljim europskim projektima u području širokopojasne povezivosti, a među dobitnicima je i međudržavni projekt tvrtke Vahta d.o.o., koji obuhvaća Sloveniju i Hrvatsku (Istarsku i Primorsko-goransku županiju).
Na svečanoj dodjeli, održanoj u Briselu, Europska komisija dodijelila je nagrade najboljim europskim projektima u području širokopojasne povezivosti, a nagradu u kategoriji ˝Inovativni modeli financiranja, poslovanja i ulaganja˝ dobila je tvrtka Vahta d.o.o., za svoj Rural Network Project (RUNE). Riječ je o projektu koji je pokrenut s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne svjetlovodne infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije) i Slovenije. Ciljano projektno područje obuhvaća 14.278 kvadratnih kilometara uglavnom ruralnog područja, odnosno 3.676 sela i 372.315 potencijalnih priključaka. Pristupnom mrežom upravljati će se po veleprodajnom modelu.
Nagrade u kategorijama Mjere za smanjenje troškova i zajedničko investiranje, Socio-ekonomski utjecaj u ruralnim i udaljenim područjima, Generiranje potražnje i korištenje dostupne povezivosti i Kvaliteta i pristupačnost usluga dodijeljene su projektima iz Litve, Španjolske, Grčke i Velike Britanije. Među finalistima ove poticajne nagrade, kojom se želi istaknuti primjere dobre prakse europskih broadband projekata, s inovativnim pristupima postizanja ciljeva gigabitnog društva, svakako valja istaknuti i visoki plasman hrvatskog projekta „Zajednica kao pokretač FTTH“, operatora Pro-Ping d.o.o. u podravskoj općini Drnje koja je na svom području odlučila sufinancirati FTTH mrežu za stanovnike.
Dodijeljene nagrade dokazuju da su i mali projekti alternativnih operatora, kao i lokalnih zajednica ne samo poticani, već i prepoznati i vrednovani na razini EU-a.
Više o svim projektima može se pronaći na poveznici.